Rymdpionjären från Hässleholm

2007-01-30 23:05  
Sivert Rune "Ron" Windh.

Christer Fuglesang i all ära, men den verklige svenske rymdpionjären heter Sivert Windh och föddes 1922 i Hässleholm. Han sköt upp raketer till omloppsbana långt innan Fuglesang ens börjat på dagis. Militärhistorikern Lars Gyllenhaal har träffat honom.

Rymdingenjören

Han hette egentligen

En Titanraket brakar iväg från Vanderberg-basen i Kalifornien. Foto USAF.Titan, den raket som Windh huvudsakligen sköt upp, hade i dess sista version (Titan IV) ungefär samma lastkapacitet som en rymdfärja. Titanprogrammet igångsattes redan 1955 med den första operativa raketen 1961 (Titan I) och den sista uppskjutningen så sent som 2005 (Titan IV). Titan I togs fram för det amerikanska flygvapnet av The Martin Company (idag Lockheed Martin) för att både kunna vara kärnvapenbärare (den var den första riktiga interkontinentala missilien) samt utföra rymduppdrag. Titan II användes både av USAF och NASA. Titan III var ännu kraftigare och kunde samtidigt föra upp flera satelliter.En av de mest dramatiskaSivert Rune Windh, 1942.

Sivert/Ron jobbade somHan utbildadesI mars 1945

Sivert (Ron) Windh med en minnessten som år 2000 sattes upp i Offerdal i Jämtland, där han ooch fyra andra OSS-agenter av misstag hamnade när de skulle luftlandsättas i Norge våren 1945. Foto Lars Gyllenhaal.

År 1962
Lars Gyllenhaal

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer