Rymdguld förstärker Oscarsstatyetterna

2017-02-22 11:39  
Oscars-stayetter i Epner Technologys verkstad. Foto: Seth Wenig / TT

2017 års Oscars-gala närmar sig, och årets statyetter har fått en ny tillverkare och gjuts i brons - precis som originalstatyetterna.

Oscarsstatyetterna har fått en ny tillverkare, och gjuts i brons för första gången på 80 år. Tanken är att priset både i utseende och material ska bli mer likt sin ursprungliga form. Därför är den nya formen baserad på originalet från 1929. En ny tillverkare, Polich Tallix Fine Art Foundry har gjutit de 50 statyetter som ska delas ut i år. Efter gjutningen slipas statyetten för hand och täcks med ett lager 24-karats guld.

Bakom guldytan står pläteringsföretaget Epner Technology i Brooklyn, som bland annat genomfört arbeten åt Nasa. För att råda bot på problemet att statyetterna skadas och ytan skavs bort använder sig företaget av elektroplätering och sitt patenterade Lasergold, som är tre gånger hårdare än vanligt guld: samma material som företaget levererar till Nasas rymdfarkoster.                        

Filmen nedan visar hur gjutningen går till:

Mer om: Oscar Guld

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer