Rymdglidare landar i siffermagi

2010-10-11 09:17  

Virgin Galactics rymdfarkost för turister Space Ship Two genomförde på söndagen sin första bemannade glidlandning. Det magiska datumet var 10 10 10.

Space Ship Two, som även kallas VSS Enterprise, lyftes till höjden 13700 meter av sitt så kallade moderplan White Knight Two, varefter det kopplades loss och glidflög till landningsbanan i Mojaveöknen.

Rymdfarkosten spakades av piloterna Pete Siebold och Mike Alsbury som fick möjligheten att känna på hur Enterprise beter sig vid losskopplignen från moderplanet, och hur den uppför sig under glidflygningen.

Virgin Galactics ägare Sir Richard Branson var på plats och uttryckte sin uppskattning över den lyckade landningen.

Meningen är att företaget Virgin Galactic om några år ska kunna erbjuda turistresor till rymden, det vill säga en kort tripp till strax över 100 km höjd där passagerarna får uppleva tyngdlöshet under några minuter varefter farkosten glidflyger tillbaka till jorden.

Enterprise har plats för två piloter och sex passagerare.

Hittills har 370 intresserade anmält sig för en framtida rymdtripp. De har förhandsbokat biljetter till ett värde av 50 miljoner dollar, pengar som används i utvecklingsarbetet av rymdfarkosterna.

Ännu återstår att testa Enterprise för en självständig resa till rymden med sina raketmotorer. Dessutom måste farkosten certifieras av de amerikanska  luftfartsmyndigheterna innan det godkänns för turistresorna.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer