Rymdforskare testar färd i ljushastighet

2012-09-19 14:26  
Harold Whites illustration till warp-drive

En färd till andra solsystem i ljusets hastighet kanske inte är omöjlig. Nasaforskaren Harold White ser hoppfullt på möjligheten.

Warpdrift kallas fenomenet att böja rumtiden och färdas snabbare än ljuset. Populariserat genom tv-serien Startrek, men även föreslaget av fysikern Miguel Alcubierre 1994.

Den klotformade farkosten skulle omges av en stor ring. Denna ring tvingar rumtiden av kröka sig runt farkosten, vilket skulle krympa rumtiden fram och expandera rumtiden bakom farkosten. I själva rymdskeppet böjs inte rumtiden alls.

Enligt Alcubierres förslag skulle dock farkosten förbruka enorma mängder energi.

Men nu har forskaren Harold White vid Nasa Johnson Space Center räknat ut att om ringen får mer rundade former blir energibehovet avsevärt mindre.

Han framförde sina teori på 100 Year Starship Symposium i förra veckan.

Vid Johnson Space Center har Harold White och hans kolleger börjat bygga en experimentanläggning för att med en laserinterferometer försöka böja rumtiden i mikroformat.

Ett experiment i största ödmjukhet, påpekar White, jämfört med vad som behöver göras om man vill gå vidare i full skala.

Håkan Abrahamson

Mer om: Nasa Rymdfärd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer