Rymdexpert om raketmannen: ”Han är mer eller mindre en galning”

2018-03-29 13:53  

Att skjuta upp en raket i rymden är otroligt svårt. Svenska rymdexperten kommenterar Mike Hughes försök att bevisa att jorden är platt.

Raketmannen Mike Hughes sköt upp sig själv i sin hemmagjorda raket i lördags. Även om han lyckades med uppskjutningen så kom han inte tillbaka till marken med det bevis han sökte: att jorden är platt.

Stefan Gustafsson som är strategichef på Swedish Space Corporation (SSC) ger sin syn på händelsen.

– För mig är det mer en lekstuga. Vi vill inte blanda oss med sådana här saker, det är det nog inga rymdaktörer som vill med tanke på hans argument om att jorden är platt. Han är en mer eller mindre galning som har byggt någon sorts "Tintin-raket" som han ska skjuta upp sig själv i rymden med, säger Stefan Gustafsson.

”Oseriös hobbyverksamhet”

Han menar att det finns ytterst få förutsättningar att Mike Hughes lyckas skjuta upp sig tillräckligt högt. För att lyckas med en raketuppskjutning till yttre rymden, 100 km uppåt, krävs en oerhörd kraft och acceleration. Stefan Gustafsson berättar att sondraketerna de arbetar med på SSC kräver en fart på 3 km per sekund för att kunna lämna jordens dragningskraft. När astronauter lämnar jorden i en raket ligger de i en kapsel som är gjord för att kroppen ska klara av krafterna, en sådan använde inte Mike Hughes.

– Det är även mycket komplicerat tekniskt, en raket måste vara väldigt välbalanserad. Att ha en människa löst i raketen som rör på sig, det räcker med att personen lyfter lite på handen för att göra den ostabil med risk för att raketen börjar vobbla, säger Stefan Gustafsson.

Läs mer: Mike Hughes efter uppskjutningen: Såg inte att jorden är platt

Vid en höjd på 40 km går det att ana att jorden är rund. Men för att se hela jorden som en boll behöver man komma upp i en höjd på 100 km, inget som Mike Hughes skulle klara av, enligt Stefan Gustafsson.

– Det är en lek, en oseriös hobbyverksamhet. Att skjuta upp saker med raketteknik i rymden är ingenting som man gör lätt, det är riktigt svårt, säger han.

Ellinor Molin

Mer om: Raket Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer