Rymddräkter sinkar Nasas månlandning

2021-08-11 11:21  
I oktober 2019 presenterade Nasa två rymddräkts-prototyper för månfärd. Den i mitten, kallad XEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit), är anpassad för att utforska ytan på månens sydpol. Den till höger är anpassad för uppskjutning och återfärd ombord rymdfarkosten Orion.  Foto: TT/AP Photo/Kevin Wolf 

Nasa har siktat på en bemannad månfärd 2024. Men utvecklingen av rymddräkterna har försenats, vilket tvingar rymdbyrån att skjuta upp sin plan.

Den senaste gången som Nasa skickade människor till månen var 1972. Den amerikanska rymdstyrelsen ville göra det på nytt 2024, men har stött på hinder.

Utvecklingen av Nasas nya rymddräkter försenas med nära två år, enligt en rapport som The Verge har tagit del av. Det gör datumet för månlandningen orealistiskt. 

Rymddräkterna utvecklas i två olika modeller och beräknas nu blir klara som tidigast i april 2025, och kommer då att ha ha kostat över 1 miljard dollar, eller nära 9 miljarder kronor, att utveckla. 

Läs mer: Porsche tar klivet in i rymdbranschen

Den ena rymddräkten ”Exploration Extravehicular Mobility Unit”, XEMU, ska anpassas för att astronauterna ska kunna göra längre vandringar på månen, och framför allt för att de ska kunna utforska ytan på månens sydpol. Den andra är anpassad för uppskjutning och återfärd.

Utvecklingen av rymddräkterna har redan tidigare försenats för att man har behövt göra om deras skärm- och kontrollenhet, som astronauterna använder för att kontrollera rymddräkternas kritiska funktioner. Den gör kommunikation möjlig mellan dräkt och astronaut, liksom mellan astronauter.

Ania Obminska

Mer om: Nasa Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer