Rymdbolaget och Saab tävlar om Galileo

2008-09-25 12:44  
Galileo-satelliten, Giove-B Foto: Esa-TV

Elva industrigrupper i Europa får lämna in offerter för att bygga det europeiska satellitsystemet Galileo. Svenska Rymdbolaget och Saab Space är med och tävlar inom flera av konsortierna.

EU-kommissionen och Esa, Europeiska rymdstyrelsen, har nu valt elva kandidater av 21 på en lista över europeiska konsortier som lämnat in intresseanmälningar om att vara med och bygga, skjuta upp och driva hela det stora Galileo-systemet.

Detta ska vara färdigt 2013 och består av 30 satelliter som ska ange tid och geografisk position i konkurrens med det amerikanska GPS-systemet.

De elva industrigrupperna får nu lämna in offerter och därmed delta i ännu en tävlingsrunda, vilken avgörs av Esa i nära samarbete med tjänstemän från EU-kommissionen.

Efter att anbuden utvärderats ska besked om vinnare komma någon gång under våren 2009.

Såväl Rymdbolaget som Saab Space deltar med offerter inom ramen för de konsortier som tävlar om affärssegmentet ”Rymd” och som gäller satelliternas uppbyggnad.

- Vi lämnar offerter när det gäller styrdatorn, signalgeneratorn, datorkort, antenner och ifråga om ett separationssystem, som skiljer satelliten från raketen vid ett bestämt tillfälle under uppskjutningen, säger Folke Brundin, marknadsansvarig på Saab Space.

Han anser att Saab positionerat sig väl inför upphandlingen eftersom man redan är med i förfasen och tillverkar delar till fyra av Galileo-satelliterna.

Även Lars Persson, vd på Rymdbolaget, är optimistisk inför chansen att kamma hem värdefulla uppdrag i Esa:s upphandling.

- Vi deltar inom segmentet Rymd och har redan nu uppgifter inom segmentet markkontroll.

Rymdbolaget är bland annat ett av de företag som tar emot testsignaler från de två första testsatelliterna Giove A och Giove B, vilka cirkulerar i banor runt Jorden. Mottagningen sker dels via Esrange i Kiruna och dels via en markstation i Chile.

Följande konsortier vann den första tävlingsomgången:
1. System och -integrationsstöd: ThalesAleniaSpace (IT), Logica (NL)

2. Markbaserade system som kontrollerar tid och navigationsdata: ThalesAleniaSpace (FR), Logica (UK)

3. Markbaserade system för att övervaka Galileo: Astrium (UK), G-Nav grouping represented by Lockheed Martin IS&S (UK)

4. Satellitbyggande: Astrium (DE), OHB System DE

5. Uppskjutningsanordningar: Arianespace (FR)

6. Daglig drift: Nav-up grouping represented by Inmarsat (UK), DLR (DE) and Telespazio (IT)

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer