Ryggsäcken omvandlar dina rörelser till elektricitet

2021-02-08 08:00  

Tekniken ska inte bara avlasta bäraren. Ryggsäckens rörelser producerar el, och packningen känns 20 procent lättare.

Innovationen kan kanske framstå som en överkomplicerad produkt, men faktum är att flera arméer har utvecklat avancerade hjälpsystem som bland annat ska avlasta militärernas tunga packning. Till detta använder exempelvis amerikanska soldater en mängd enheter som kräver ström, från gevärssikten till mörkerseende.

De torde vara intresserade av den nya ryggsäcken från Georgia Institute of Technology. Två elastiska material minskar rörelsen uppåt och nedåt med upp till 28,7 procent, detta genom att avlasta innehållet. Resultatet sägs vara att bäraren upplever vikten som cirka 20 procent lättare. Det rapporterar ACS. Till detta omvandlas personens rörelseenergi till elektricitet.

Läs mer: Här visar Reasonance upp den första ”äkta sladdlösa tv:n”

För ändamålet har forskarna använt triboelektriska nanogeneratorer (TENG).  När två olika material gnids mot varandra så hoppar elektroner mellan ytorna och den ena sidan kan få ett överskott av elektroner – processen kallas triboelektrisk laddning. Enligt forskarna ligger verkningsgraden från ryggsäckens ramverk till elproduktion på 14 procent, och energin räcker för att driva led-lampor, en klocka samt fluorescerande rör.

Som potentiella målgrupper för ryggsäcken nämner de brandmän, räddningspersonal och äventyrare. Det är inte den första ryggsäcken som alstrar ström, men enligt forskarna är de först med att kombinera detta med den avlastande funktionen. Deras arbete “Power Backpack for Energy Harvesting and Reduced Load Impact” är publicerat i ACS Nano.

John Edgren

Mer om: Elektricitet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer