Ruag levererar antenner till Hubble-ersättaren

2016-02-17 06:48  
Antennerna som har levererats till James Webb-teleskopet. Foto: Ruag Space

James Webb-teleskopet, som ska efterträda Hubbleteleskopet, kommer att ha ett svenskt antennsystem.

Huvudinstrumentet på James Webb är ett teleskop för infrarött ljus med en huvudreflektor med 6,5 meters diameter. Det ska kunna fånga de mycket svaga signalerna från de tidigaste stjärnorna och galaxerna som bildades efter Big Bang.

Ruag Space har utvecklat och tillverkat det antennsystem som ska sända insamlad data från teleskopet till jorden.

Systemet består av två antenner. Den ena är tillverkad i kolfiberkomposit som ger låg vikt och hög precision vid extrema temperaturer. Den andra är i aluminium. Enligt Ruag Space bygger den på unik kompetens inom antenndesign för satelliter med speciella krav på kommunikation till jorden.

Antennsystemet har nyligen levererats till James Webb-projektet, som enligt Ruag Space är ett av världens största rymdprojekt just nu. Det har en budget på 68 miljarder kronor.

Ruag Space i Sverige levererar främst datorsystem, mikrovågselektronik och antenner till satelliter, samt adaptrar och separationssystem till bärraketer. Nyligen rapporterade Ny Tekniks karriärsajt Ingenjörskarriär att Ruag Space behöver nyanställa till Linköping efter en stororder från den franska raketoperatören Arianespace.

James Webb-teleskopet

  • James Webb-teleskopet planeras att skickas upp i rymden i oktober 2018 med hjälp av en Ariane 5-raket.
  • En av utmaningarna blir att packa den 6,5 meter stora huvudreflektorn ombord på raketen, som har en diameter på fem meter.
  • Teleskopet kommer att gå i en bana 1,5 miljoner kilometer från jorden och måste därför vara extremt pålitligt, eftersom det kommer att befinna sig för långt bort för astronauter att underhålla det.
  • Projektet är ett samarbete mellan Nasa, Esa och den kanadensiska rymdstyrelsen.

Källa: Esa http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/JWST_factsheet

Linda Nohrstedt

Mer om: Ruag Space Hubble

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer