Röntgade teknikprylar<br></br> blir konstverk

2009-04-02 15:33  

En amerikansk konstnär och medicinstudent röntgar teknikprylar i en datortomograf. Av det gör han bilder som blir till konstverk och berättar hur apparaternas innandömen ser ut.

Satre Stuelke har tidigare varit professor i konst vid Manhattans School of Visual Arts. Men nu har han sadlat om och studerar medicin.

Han har också hittat ett sätt att kombinera sina kunskaper från de båda disciplinerna. Med en datortomograf framställer han nu bilder som både är konstverk och röntgenbilder som visar hur olika föremål ser ut under skalet.

Sitt projekt kallar han Radiology Art.

Hittills har han framställt omkring 30 bilder varav en tredjedel föreställer röntgade teknikprylar som datorer, mobiler, rakapparater och brödrostar.

Medicinstudierna bedriver han vid Weill Cornell Medical College. Där får han låna en äldre datortomograf som inte längre används för att undersöka patienter.

När prylarna körts genom röntgenmaskinen får han en serie bilder som sätts samman till 3D-bilder av föremålen.

I en dator färgsätter Satre Stuelke sedan bilderna utifrån de olika delarnas densitet och gör en finjustering av kontrast och balans i Photoshop.

– Att använda utrustning för radiologi som ett kreativt verktyg är mycket spännande för mig. Det ger mig möjligheten att kombinera mitt konstkunnande med min hängivenhet för vetenskap och uppfinningar, parad med min känsla för humor, säger Satre Stuelke på sin webbplats.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer