Rökförbud kringgås med kultur

2009-02-09 23:00  

Tyska ölhallar blir rökiga kulturklubbar.

 

Sedan generellt rökförbud infördes på tyska restauranger 2008 har det dykt upp mängder av rökiga ”kulturklubbar”.

I själva verket är det de vanliga bierstuberna som satt en ny skylt på ytterdörren, och på detta fräcka sätt lyckas kringgå den tyska antiröklagstiftningen.

Efter ungefär klockan tio på kvällen stänger den offentliga ölhallen och förvandlar sig till en privat klubb ”för värdshuskulturens bevarande”, varvid rökning plötsligt blir tillåten.

– Här i Hamburg har bortåt hälften av ölställena blivit kulturklubbar på kvällarna, och i München hela 80 procent, säger min guide och öppnar en dörr med skylten ”Nur für Mitglieder” – bara för medlemmar.

Innanför ligger röken tät.

– Måste jag vara medlem? frågar jag bartendern vid disken.

– Kein problem, svarar han. Det blir du automatiskt så snart du beställt den första ölen.

För övrigthar rökförbudet i Bayern tagits bort för enrums ölschapp – vilket innebär de allra flesta ölställen – och för öltält, sådana som används exempelvis under oktoberfesten i München.

I Hamburg har på sista tiden en del restauranger börjat tillåta röknng sent på kvällarna, förutsatt att ingen gäst klagar. Detta trots att de flesta restauranger faktiskt var rökfria redan innan rökförbudet trädde i kraft.

Inbitna rökare på rökklubbarna hävdar ofta att rökning är ett tecken på demokrati. Detta eftersom Hitler själv på sin tid var motståndare till rökning och under Tredje riket drev omfattande anti-rökkampanjer.

Sehttp://www.jkris.dk/jkris/Historie/Histofiles/nazitobak.htm

 

Kaianders Sempler

Mer om: Rökning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer