Röka marijuana en gång kan förändra tonåringars hjärna

2019-01-15 12:45  
Det kan räcka med att missbruka marijuana vid bara en eller två tillfällen för att hjärnstrukturen hos tonåringar ska förändras, visar en ny studie. Foto: Christopher Katsarov / The Canadian Press via AP / TT

Forskarnas slutsats: Det kan räcka med att tonåringar röker marijuana enstaka gånger för att strukturen på deras hjärnor ska förändras.

Att röka marijuana under den känsliga period då hjärnan utvecklas kan påverka ungdomar på lång sikt, visar en ny studie från Vermonts universitet. Forskarna bakom studien har skannat hjärnan hos 14-åringar från fyra länder - England, Irland, Frankrike och Tyskland - som exponerats för THC, den aktiva kemikalien i cannabis.

Den illavarslande slutsatsen är att det kan räcka med att missbruka drogen vid bara en eller två tillfällen för att hjärnstrukturen ska förändras.

– Att konsumera bara en eller två jointar (marijuanacigaretter) verkar förändra volymen av den grå hjärnsubstansen hos ungdomar, säger professor Hugh Garavan, författaren av studien vid Vermonts Universitet, till Daily Mail.

Förtjocking av hjärnsubstansen

Forskarna såg en förtjockning av den grå hjärnsubstansen i de områden som marjiuana påverkar: amygdala och hippocampus. Vilket är motsatsen till vad som normalt sker under puberteten - där den normalt ska bli tunnare. Dessa områden i hjärnan är center för bland annat känslor, minnesutveckling och spatial begåvning.

Läs mer: Passiv rökning kan ge utslag i cannabistester

– De flesta skulle troligen anta att en eller två jointar inte har någon inverkan på hjärnan. Men innebörden här är att det potentiellt har konsekvenser, säger Hugh Garavan.

Del av europeiskt forskningsprojekt

Studien omfattar 46 ungdomar som har använt drogen en eller två gånger vid 14 års ålder. Samtidigt granskades 69 tonåringar som använt drogen minst 10 gånger mellan åldrarna 14 och 16 år, samt 69 ungdomar som inte hade kommit i kontakt med den alls.

Studien är en del av det långsiktiga europeiska forskningsprojektet IMAGEN och har publicerats i The Journal of Neuroscience.

Angelica Söderberg

Mer om: Hjärna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer