Robotklippare stämmer upp i kör för ensam Marslandare

2022-07-22 15:20  
Foto: Nasa/Husqvarna

Den 5 augusti kommer världens Husqvarnaklippare att stämma upp i kör och spela Happy Birthday för sin robotkollega Curiosity Rover, som landade på Mars för exakt tio år sedan.

Curiosity Rover var kanske vårt solsystems mest ensamma robot när den landade på Mars den 5 augusti 2012. Ännu ensammare kändes det möjligen när den inifrån en krater spelade Happy Birthday för sig själv på ettårsdagen av sin landning.

Som en hyllning till sin kollega på Mars kommer över 100 000 robotgräsklippare från Husqvarna att gemensamt spela Happy Birthday tre gånger den 5 augusti; klockan 12, 15 och 18, lokal tid. Det meddelar Husqvarna i ett pressmeddelande.

Mjukvaruppdatering krävs

För att detta ska kunna ske så krävs en mjukvaruuppdatering av de tre modellerna 405X, 415X och 435X AWD. Melodin kommer att spelas upp genom robotgräsklipparens summer, som i vanliga fall används för alarm och andra varningsljud. Efter lyckönskningen 56 miljoner kilometer bort, kommer gräsklipparrobotarna även kunna gratulera sina ägares födelsedagar här hemma på jorden.

Curiosity Rover fortsätter för övrigt att göra fynd – trots sin ålder, och trots att den har fått sällskap av den nya strövaren Perseverance. Så sent som häromveckan hittade Curiosity nya tecken på forna vattenflöden på Mars.

 

Fotnot: Originalfilerna för Curiositys gratulationssång finns att ladda ner på Nasas webbplats

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer