Robotforskare inspireras av skalbaggar

2017-11-20 09:03  
Knäpparen ska lära robotar att hoppa utan att använda benen. Foto: IBL

Skalbaggar som hoppar inspirerar amerikanska robotforskare, som vill kunna skapa robotar som ska kunna hoppa över hinder och ojämna ytor.

Forskare vid universitet i Illinois tittar närmare på knäppare. Alltså en typ av skalbagge med en unik förmåga att kunna hoppa högt – även vid vanskliga situationer.

Ett exempel på svår en situation kan vara när de hamnar på rygg. Med hjälp av sina muskler kan de göra så att de hamnar rätt igen, utan att använda sina ben.

Forskarna kommenterar i en artikel i Nature att robotar som ges samma förmåga skulle kunna komma åt svårigheter – även om benen av någon anledning slutar att fungera.

– Det finns många robotar där ute som kan hoppa med sina ben, vad som är unikt med det här är om något går sönder så kan de fortfarande hoppa och ta sig ut situationer, säger ingenjören Aimy Wissa.

Nyligen redovisade forskarna sina studier vid en robotkonferens – snart hoppas de kunna bygga sina första prototyper.

Viktor Krylmark

Mer om: Robotar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer