Roboten som inspekterar japanska kärnkraftverket

2011-03-21 13:35  
De fjärrstyrda robotarna är utrustade med 3d-kamera, mätare för strålning, temperatur och fuktighet. Foto: nustec.or.jp

Små robotar har nu sänts in i kärnkraftverket Fukushima för att granska förödelsen och mäta strålningen.

Teknikerna som arbetar vid det havererade kärnkraftverket Fukushima har nu tagit minirobotar till hjälp. De larvfotsförsedda robotarna är speciellt avsedda för att klara miljöer där strålningen är för hög för människor.

Trots sin lilla storlek med en höjd på 1,5 meter väger de 600 kg. Det som tynger dem är tjocka sköldar som ska skydda elektroniken och kamerorna mot strålning, skriver New Scientist.

Robotarna som döpts till Monirobo har manöverbara armar som används för att avlägsna hinder och samla in material för provtagning. De är dessutom försedda med kameror som sänder 3d-bilder och mätare för strålning, luftfuktighet och temperatur. Robotarna har en maxfart på 2,4 km/h och kan fjärrstyras på avstånd upp till en kilometer.

Monirobo har utvecklats av Japans Nuclear Safety Technology Center efter kärnkraftsolyckan 1999 i Tokaimura där två personer dog. Även andra typer av robotar utvecklades efter den olyckan men kom aldrig i produktion.

Anledningen var att kärnkraftsindustrin hävdade att deras anläggningar var säkra, skriver New Scientist.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer