Roboten lär barn programmera

2016-04-20 13:12  
Roboten Root kan programmeras på olika sätt som passar för såväl förskolebarn som gymnasieelever. Foto Harvard University

Med en app och en rullande robot blir programmering en lek.

Spotify har nyligen i ett öppet brev till politikerna krävt att programmering blir ett grundskoleämne. Anledningen är att programmeringskunskaper kommer att bli mycket viktiga för framtida yrkesval.

En som tidigare tagit fasta på det är USA:s president Barack Obama som i början av året lanserade satsningen ”Computer Science for All” för att förbättra utbildningen om datorer och lära elever programmering.

Det skriver Harvard University i samband med presentationen av ”Root”. En liten robot på hjul som programmeras på ett enkelt sätt via en app som nu finns för iPad. Den är avsedd för hela utbildningsväsendet och kan användas av barn redan i förskolan.

- Idag lärs programmering ut via datorns tangentbord. Men det är en abstrakt process som inte är relaterad till verkligheten, säger datorforskaren Raphael Cherney vid Harvard.

- Men med Root levandegörs programmering på ett roligt och enkelt sätt vilket gör att barn utan kodningskunskaper kan lära sig att programmera en robot på några minuter.

Den lilla roboten är försedd med magneter som gör att den kan köras både vertikalt och horisontellt på ett whiteboard där exempelvis uppritade linjer styr robotens väg.

I roboten finns olika sensorer som rörelsedetektor, färgskanner och ljusmätare. Programmeringen görs via gränssnittet Square som har olika nivåer. De minsta barnen kan styra vad roboten ska göra genom att trycka på enkla symboler. Lite äldre elever kan programmera med hjälp av flödesscheman som ritas upp på pekdatorskärmen och de mer försigkomna kan skriva programkod som ger roboten instruktioner.

Root är fortfarande ett forskningsprojekt där utvecklarna nu arbetar med att skriva läroplaner och diskuterar med partners som kan kommersialisera kodningsroboten.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer