Robot kollar matens kvalitet

2014-09-30 09:43  
Sensorer i roboten undersöker matens kemiska sammansättning och jämför den med standardvärden för hög kvalitet. Foto: New York Times & Colourbox

Thailändska myndigheter har utvecklat en robot som ska garantera att maten på restauranger utomlands håller "thai-kvalitet".

Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra är bekymrad över den dåliga kvaliteten på mat som serveras på thailändska restauranger utomlands.

Landets regering har därför låtit Thai Delicious Committee utveckla en robot som kontrollerar att thailändska maträtter är tillagade av rätt ingredienser med hög kvalitet, skriver New York Times.

Tanken är att thailändska ambassader i länder där thaimat är populärt ska utrustas med robotorna och låta restauranger testa sin kvalitet. Klarar maten de uppställda kraven ska de kunna sätta upp en skylt om detta på sin restaurang.

Roboten som är försedd med omkring tio sensorer undersöker maträtten och ger den en kemisk signatur som jämförs med standardiserade krav. Om kvalitetsvärdet blir minst 80 på en skala till 100 är maten godkänd.

För att bygga upp databasen med de standardiserade mätvärdena vände sig Thai Delicious Committee till bland annat Chulalongkorn University i Bangkok. Där fick 120 provsmakare exempelvis gradera kvaliteten i en soppa som tillagats på tio olika sätt. Den som fick högst betyg upphöjdes till standard och dess kemiska sammansättning programmerades in i den nya matroboten.

Ett skäl till dålig matkvalitet hos thailändska restauranger utomlands är svårigheten att få tag på exempelvis färsk tamarind, thailändsk lime och den ingefärsliknande aromatiska roten galanga.

Att utveckla den thailändska matroboten som döpts till e-delicious machine har kostat motsvarande 725 000 kronor, skriver New York Times.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer