Ring en hoj

2004-11-02 23:00  
I Berlin hyr man sin stadscykel via mobiltelefonen.


Antje Gottberg, läkare, använder
hyrcykel för att ta sig till jobbet.
Foto Kaianders Sempler
Ny Teknik Berlin: Man ser dem här och där i stadsvimlet - futuristiskt designade cyklar i rött och silver med DB, tyska järnvägens märke, på pakethållaren. Det är Call-a-Bike, stadscyklarna som allmänheten kan korttidshyra.

- Jag använder stadscyklar varje vecka, säger Antje Gottberg, läkare från Hamburg.

- Jag jobbar två dagar i veckan här i Berlin, och det blir mycket billigare att ta cykel än att åka kommunalt till sjukhuset. Sen är det bara att hoppas att hojen står kvar när jag ska hem.

För att hyra en Call-a-Bike krävs att man är inregistrerad hos DB och att man deponerat 5 euro från sitt kreditkort, vilket lätt görs per telefon. Det är bara att hitta en ledig cykel, ta fram sin mobiltelefon och ringa det nummer som står på ramen. När man väl är registrerad uppger man den lediga cykelns registreringsnummer. Då får man en kod med vilken man kan öppna cykelns lås.

Per mobiltelefon får man koden som öppnar cykelns lås.
Sedan är det bara att trampa på. När man kommit dit man vill låser man cykeln, varvid man får en ny kod. Man ringer åter upp med mobilen, anger koden och berättar i vilket gathörn man ställt cykeln varvbid man loggas ut. 6 cent (55 öre) per minut kostar det att använda cyklarna.

Projekt Call-a-Bike startade i Berlin år 2002, men då hade man redan provat systemet under ett år i München. Numera finns Call-a-Bike också i Frankfurt och Köln. 1 700 stadscyklar finns i dag i centrala Berlin.

En flash-film om hur man använder cyklarna finns på
http://www.callabike.de/konzern/holding/db_rent/dbag_film_call_bike.shtml

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer