Revolver-Harry och Kalle Blomkvist

2001-09-29 13:01  
Det berättas att han under andra världskrigets slutskede, i maj 1945, tog nattåget till Oslo, promenerade rakt upp till den tyske kommendanten och förklarade att fortsatt motstånd vore vanvett. Dagen därpå var allt klart. Tyskarna kapitulerade.

Revolver-Harry begav sig till nazisternas fruktade fångläger Grini och släppte personligen ut de fångna norska motståndsmännen.

Egentligen hette han Harry Söderman, men eftersom han var kriminaltekniker och bland annat sysslade med att provskjuta vapen och jämföra kulornas räfflingar kallades han allmänt Revolver-Harry. Han var brinnande demokrat och antifascist och menade att det fria samhället endast kunde upprätthållas med rättssäkerhetens hjälp. Och rättssäkerhet kräver i sin tur tillgång till entydig teknisk bevisning, både för att fälla skyldiga och fria oskyldiga.

Under 1920-talet gjorde han resor runt om i Europa och samlade de senaste rönen inom kriminaltekniken. 1930 sammanfattade han det hela i "Handbok i kriminalteknik", en rejäl tegelsten på 680 sidor som redogjorde för kriminalteknikens metoder från antiken till samtiden. Här behandlade han sådant som identifiering av individer genom fingeravtryck, insamlande av spår på brottsplatsen och fotografisk dokumentering, vittnespsykologi, analyser av krutstänk, pistolkulor och skotthål, grafologi och analys av skrift med mera.

Några år senare grundade han Statens Kriminaltekniska Anstalt i Stockholm, föregångaren till dagens SKL - kriminaltekniska laboratoriet i Linköping. Syftet var att ge polisen möjlighet och kompetens att göra noggranna brottsplatsundersökningar och analyser. För brottslingen lämnar alltid spår efter sig. Det gäller bara för polisen att ha tillräckligt sofistikerade metoder för att upptäcka dem.

Tesen att brottslingen alltid lämnar spår brukar kallas Locards princip, efter den franske kriminologen Edmond Locard. De spår som kriminalteknikern söker efter är sådant som hårstrån, textilfibrer, fingeravtryck, smuts under naglar, blodfläckar, sperma, fot- och hjulspår, damm och grus, glassplitter, färgflagor, kemiska ämnen med mera.

Harry Söderman gjorde snabbt karriär som en av världens ledande kriminaltekniker, och undervisade både i USA och vid Scotland Yard i London. Väl hemma igen sökte han sig 1937 en sekreterare för sin ymniga korrespondens. En ung dam vid namn Astrid Lindgren fick jobbet. Hon har sedan berättat att det var då som hon fick inspirationen till böckerna om Mästerdetektiven Blomkvist.

Hon skrev på 1950-talet tre böcker om den tolvårige Kalle Blomkvist som drömmer om att bli detektiv. I "Mästerdetektiven Blomkvist" tar han efter konstens alla regler fingeravtryck av en sovande skurk, och i "Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt" genomför han en kemisk analys - det marshska arsenikprovet - och upptäcker att en chokladkaka är förgiftad med arsenik. Det hela är andlöst spännande, i synnerhet för unga läsare i tolvårsåldern.

Våren 1942, mitt under brinnande krig, fick Harry Söderman en förfrågan från den norske justitieministern i London. Skulle man möjligen kunna starta en diskret utbildning av norska poliser i Sverige? Tanken var att dessa efter kriget skulle ersätta de poliser som komprometterats genom att de jobbat för Quislingregimen. Jovisst, svarade Harry. Ett antal "hälsohem" öppnades med svenska myndigheters goda minne där norrmännen tränades.

Den 12 januari 1945 flögs de första norska polistrupperna från Luleå till Kirkenes vid ishavskusten med amerikanska plan. Hela Finnmark hade då brännts av de retirerande tyskarna.

Om detta och annat kan man läsa i "Slaget om Nordkalotten" av Lars Gyllenhaal, Historiska media 2001.


PS: En av dem som flögs upp till Nordnorge var Thor Heyerdahl, mannen som senare skulle bli världsberömd för sina färder med flottarna Kon-Tiki och Ra. En annan var min svågers pappa.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt