Rephiss räddar liv vid husbrand

2014-09-25 14:58  

I en ryggsäck ryms allt som behövs för att rädda sig ut från ett brinnande höghus.

I garderoben hemma hos klippklättrare finns oftast allt som behövs för att rädda sig ut genom fönstret i ett hus som står i lågor.

Det är bara att kliva i klätterselen, förankra klätterrepet och använda den enkla repbromsen för att fira sig ner. Men det kräver lite träning.

Nu finns emellertid ett liknande räddningsredskap som till och med ska kunna användas av skräckslagna personer som inte skulle klara av en firning. I en ryggsäck finns sele , rep och en mekanisk repbroms som automatiskt sänker ner en person mot marken med hastigheten 2 m/s.

Utrustningen heter Skysaver och kommer från det israeliska företaget med samma namn.

Den finns med olika replängder där 85-metersrepet kostar motsvarande 6 000 kronor.

Ett liknande system har lanserats av det holländska företaget Evacuator. Men där är repbromsen fast monterad på ett lämpligt ställe i en byggnad och kan alltså bara användas av personer som finns i närheten av det eller lätt kan ta sig dit.

Därför är målgruppen främst företag som vill ha en räddningsanording för ett fåtal personer som arbetar uppe på exempelvis ett vindkraftverk eller oljeborrtorn.

Jan Melin

Mer om: Brandskydd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer