Renar och avsaltar vatten elektroniskt

2010-04-26 15:37  
I de y-formade kanalerna avskiljs salt och föroreningar från havsvatten. Foto: Patrick Gillooly/MIT

Vatten kan avsaltas och renas med teknik lånad från kretstillverkning. Målet är att bygga små portabla reningsverk för katastrofområden och utvecklingsländer.

En enkel solpanel och ett litet bärbart avsaltningsverk ska kunna försörja en familj med dricksvatten.

Eller användas i katastrofområden där vattenförsörjningen slagits ut.

Det hoppas ett forskarlag vid det amerikanska forskningsinstitutet och universitetet MIT.

De har konstruerat en liten krets med tillverkningsmetoder för mikroflödessystem, liknande dem som används för att producera mikrochips, som både tar bort salt och föroreningar från havsvatten.

När de lät havsvatten som blandats med små plastpartiklar, protein och blod rinna igenom kretsen så avlägsnades mer än 99 procent av saltet och föroreningarna, enligt MITs nyhetstjänst.

Kretsen som är byggd på ett silikonlager, alltså syntetiskt gummi, har ett y-format rör där elektriskt laddade partiklar skiljs från de oladdade. Då leds salt och föroreningar genom y-rörets ena ben och det rena vattnet rinner i det andra.

Principen som ligger till grund för den nya kretsen heter ”ion concentration polarization” och utnyttjas i vissa typer av bränsleceller men har aldrig tidigare använts för vattenrening, enligt MIT.

En enda krets producerar bara några få milliliter vatten per minut. Men forskarna hoppas kunna skala upp tekniken där över tio tusen enheter ska ge tillräckligt med rent vatten för en familj.

Forskarna räknar med att energikravet kommer att ligga omkring fem Wh per liter vatten vilket är i paritet med vad stora kommersiella avsaltningsanläggningar drar.

– Det här kommer inte bli stort i USA. Men i länder som Indien där vattnet är bräckt och blir allt saltare kan det bli betydelsefullt, säger forskaren Jongyoon Han från MIT till MSNBC.

Även om den nya tekniken filtrerar bort vissa föroreningar så klarar den inte av allt. Den fångar exempelvis inte upp neutralt organiskt material, skriver Ars Technica. För att säkerställa dricksvattnets kvalitet kan det då bli nödvändigt att komplettera avsaltaren med filtrering genom aktivt kol.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer