Rekord i supraledning

2015-08-19 08:57  
Gasen förvandlas till en metall i en skruvpress där diamanter används som mothåll. Foto: Thomas Hartmann

Forskare har lyckats tillverka ett material som blir supraledande vid temperaturer som finns naturligt på jorden.

Nytt rekord för supraledning vid höga temperaturer har satts av forskare i Tyskland. De har lyckats framställa ett material som tappar all elektrisk resistans vid -70 grader Celsius. En putsning av det tidigare rekordet med 40 grader.

Det gör att material nu kan bli supraledande utan konstgjord kylning då den nya rekordtemperaturen förekommer i Antarktis.

Materialet som forskarna vid Max Planck Institute for Chemistry och JohannesGutenberg University använder är svavelväte som normalt är en giftig färglös gas som förvandlas till en metall vid låga temperaturer och högt tryck.

Det tryck som forskarna använder för att pressa ihop svavelvätet är 1,5 megabar vilket är ungefär halva det tryck som finns i jordkärnan och 1,6 miljoner gånger högre än atmosfärstrycket.

Nu letar forskarna efter andra material som kan bli supraledande vid ännu högre temperaturer och kanske nå drömgränsen där den elektriska resistansen försvinner vid rumstemperatur, skriver Max Plancinstitutet på sin webb.

Att utsätta svavelväte för ännu högre tryck är ingen framkomlig väg vilket tidigare visats teoretiskt och nu även experimentellt.

Forskarna hoppas till och med att hitta material som blir supraledande utan ett högt pålagt tryck.

- Det kan finnas polymerer eller andra väterika föreningar som kan omvandlas till metaller på annat sätt och bli supraledande vid rumstemperatur, säger Mikhael Eremets som lett forskargruppen vid Max Planckinstitutet.

Jan Melin

Mer om: Supraledning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer