Populärteknik

Regeringen gör undantag för e-sportare

Inreserestriktionerna till Sverige ändras för att hjälpa e-sportare på elitnivå att komma in i landet. Det innebär att den stora Counterstrike-tävlingen CS:GO-Majors kan bli av i Stockholm till höst. Arkivbild. Foto: Michal Konkol/TT
Arkivbild från Dreamhack 2019 Foto: Anders Frick

Regeringen gör ett undantag i Sveriges inreseförbud och tillåter e-sportare att komma hit. Det skapar möjligheter för e-sporttävlingen CS:GO-Majors att, trots allt, kunna genomföras i Stockholm.

Publicerad Uppdaterad

Efter kritik från spelvärlden ändrar nu regeringen regelverket för inresor till Sverige, för att skapa möjlighet att organisera större e-sporttävlingar. Det meddelar regeringen med inrikesminister Mikael Damberg i spetsen. Trots det tillfälliga inreseförbudet är nu förslaget att även e-sportare på elitnivå utanför EES/EU ska kunna resa in i landet.

– Detta undantag är viktigt för att vi ska kunna öka möjlig­heterna att genom­föra inter­natio­nella elit­tävlingar i e-sport i Sverige, säger inrikes­­minister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Inga undantag för e-sport hittills

Hittills har endast undantag tillåtits för elitidrottare anslutna till svenska Riksidrottsförbundet, där e-sport inte räknas in.

Förbudet gjorde att den stora Dota2-tävlingen "The international", som skulle gått av stapeln i Sverige i juli, flyttades till Bukarest.

Kulturminister Amanda Lind har uttryckt att hon vill underlätta situationen för svenska e-sporttävlingar och nu meddelar regeringen via ett pressmeddelande en förändring ett förslag i det tillfälliga inreseförbudet från länder utanför EES/EU. Ändringen föreslås träda i kraft den 23 augusti och remiss­instanserna har på sig till den 6 augusti att lämna syn­punkter på förslaget.

Med detta hoppas Counterstrike-turneringen CS:GO-Majors kunna genomföras i Sverige.