Regeringen gör undantag för e-sportare

2021-07-23 14:03  

Regeringen gör ett undantag i Sveriges inreseförbud och tillåter e-sportare att komma hit. Det skapar möjligheter för e-sporttävlingen CS:GO-Majors att, trots allt, kunna genomföras i Stockholm.

Efter kritik från spelvärlden ändrar nu regeringen regelverket för inresor till Sverige, för att skapa möjlighet att organisera större e-sporttävlingar. Det meddelar regeringen med inrikesminister Mikael Damberg i spetsen. Trots det tillfälliga inreseförbudet är nu förslaget att även e-sportare på elitnivå utanför EES/EU ska kunna resa in i landet.

– Detta undantag är viktigt för att vi ska kunna öka möjlig­heterna att genom­föra inter­natio­nella elit­tävlingar i e-sport i Sverige, säger inrikes­­minister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Inga undantag för e-sport hittills

Hittills har endast undantag tillåtits för elitidrottare anslutna till svenska Riksidrottsförbundet, där e-sport inte räknas in.

Läs mer: Centermotion: Dataspel är sport

Förbudet gjorde att den stora Dota2-tävlingen "The international", som skulle gått av stapeln i Sverige i juli, flyttades till Bukarest.

Kulturminister Amanda Lind har uttryckt att hon vill underlätta situationen för svenska e-sporttävlingar och nu meddelar regeringen via ett pressmeddelande en förändring ett förslag i det tillfälliga inreseförbudet från länder utanför EES/EU. Ändringen föreslås träda i kraft den 23 augusti och remiss­instanserna har på sig till den 6 augusti att lämna syn­punkter på förslaget.

Läs mer: Ska spela dataspel i riksdagen

Med detta hoppas Counterstrike-turneringen CS:GO-Majors kunna genomföras i Sverige.

TT / Ny Teknik

Mer om: E-sport Covid-19

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer