Råvara för pekskärmar upptäckt i Bergslagen

2012-02-14 23:00  

En förekomst av ett mineral innehållande indium, en metall av strategisk betydelse för elektronikindustrin, funnet av geologer.

Docent Karin Högdahl vid Uppsala universitet har i samarbete med SGU upptäckt en ny förekomst av ett extremt sällsynt indiummineral, en koppar-indium-svavelförening kallad roquesit, i trakten av Filipstad.

Området i den västligaste delen av Bergslagen är det enda i Sverige där mineral innehållande den sällsynta metallen indium i större mängd påträffats. Här ligger också Långbangruvan, en av världens mineralrikaste platser.

Indium efterfrågas allt mer av elektronikindustrin, för metallen används nämligen vid tillverkningen av lcd- och touchskärmar.

Kemiskt liknar indium zink, och metallen förekommer ofta som spårelement i zinkmalmer. Indium upptäcktes 1863 av de tyska kemisterna Ferdinand Reich och Theodor Richter i zinkblände från Freiberg i Sachsen, och visades offentligt första gången i form av en halvkilosklump vid världs­utställningen i Paris 1867.

Världsproduktionen av indium domineras av Kina, Japan och Kanada. Metallen utvinns huvudsakligen som biprodukt i smältverk som behandlar zinkslig.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer