Råttorna lär sig köra små fordon – vilket hjälper dem att slappna av

2019-10-24 11:11  
En råtta i ett rullande fordon som den styr helt själv. Foto: University of Richmond

Råttor har lärt sig att köra fordon, vilket visar att deras hjärnor förmodligen är mer flexibla än man tidigare trott, framgår i en studie från University of Richmond i Virginia.

Ett gäng råttor har lärt sig att köra omkring i små, små fordon. Det är inte en mening man skriver varje dag, men det är sant.

Genom att locka med froot loops lyckades forskare vid University of Richmond i Virginia få råttorna att styra sina fordon till de sötade flingorna med fruktsmak. Råttornas körförmåga utvecklades när belöningen hamnade på allt längre avstånd från startplatsen. Det är ju en bedrift bara det, men studien, publicerad på Science Direct, visar också att man genom att lära sig nya färdigheter kan lindra stress.

Forskarna konstruerade små råttbilar med hjälp av små plastbehållare. Tre kopparstänger fungerade som ratt.

När en råtta står på aluminiumgolvet och greppar tag i kopparratten slutförs en elektrisk våg som gör att fordonet rör sig. Genom att trycka vänster eller höger på ratten med tassen så ändrar fordonet riktning.

Det visade sig att råttorna slappnade av genom att lära sig att köra, vilket man kunde se genom att mäta hormonnivåer på kortikosteron och dehydroepiandrosteron. Proportionerna mellan dessa ökade under körningen, vilket tyder på att råttorna stressade ned.

Läs mer: Forskare: Vi har återupplivat 28 000 år gamla mammutceller

Kelly Lambert som är en av forskarna bakom studien hävdar att råttornas oväntade förmåga att köra bilar visar "neuroplasticiteten" i deras hjärnor. Att de har en förmåga att reagera flexibelt på nya utmaningar.

– Jag tror att råttor är smartare än de flesta uppfattar att de är, och att de flesta djur är smartare på unika sätt än vi tror. säger hon.

En annan grej studien visade var att råttorna som själva körde var mindre stressade en råttor som var passagerare i fjärrstyrda bilar.

Viktor Krylmark

Mer om: Forskning Råttor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer