Ratta fartyg i Google Earth

2009-05-19 11:42  

Google Earth används flitigt som plattform för spel och simulatorer. Senaste tillskottet är "Ships" där man som fartygskapten kan styra sitt skepp över världshaven.

När Google släppte sitt insticksprogram som gör att Google Earth kan öppnas i en webbläsare blev det fart på kreativiteten.

Det öppna formatet tillåter vem som helst att skapa egna applikationer som utnyttjar möjligheten att i stort sett visa varenda plats på jorden i en 3D-vy.

Det bästa exemplet på vad som kan göras är fartygssimulatorn”Ships”. Det anser Frank Taylor som i sin blogg ”Google Earth Blog” noga följer utvecklingen av Googles geografiprogram och hur det används av fristående utvecklare och hobbyprogrammerare.

I ”Ships” blir man kapten över stora fartyg som tankers, fraktfartyg och passagerarskeppet Queen Mary 2.

Som bonus kan man även flyga det legendariska luftskeppet Hindenburg.

Simulatorn öppnas med en vy över hamnen i Rotterdam där 3D-modeller av skeppen ligger förankrade. Sedan gäller det att styra ut från kajen och segla iväg vart som helst i världen. Men då färden görs i realtid tar det ganska lång tid att segla iväg till exempelvis Göteborg.

Simulatorn är gjord av Dinther Product Design som bland annat arbetar med att utveckla simulatorer för elektronik, medicin och flygplatser.

På sin webbplats skriver företaget att ”Ships” egentligen är en förstudie till ett mycket större spelkoncept om världsomspännande sjöfart och handel.

De som själva prövat att utveckla applikationer för webbversionen av Google Earth kommer att imponeras av att fartygen i ”Ships” gungar med vågorna och genererar ett realistiskt aktersvall.

Jan Melin

Mer om: Google Simulator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer