Rapport: Då skjuter Spacex upp Falcon Heavy

2017-11-03 14:30  
Spacex jätteraket Falcon Heavy.

Falcon Heavy är Spacex stora superraket. Men trots att företaget länge sagt att den är på gång – har tidsplanen hela tiden skjuts upp. Nu kommer dock rapporter om att raketen får sin jungfrufärd ett par dagar innan nyår.

Det är Nasaspaceflight.com som avslöjar att Spacex har planer på att låta den ”tunga falken” flyga innan 2017 är slut. Detta som årsfinal efter det att man skickat upp sin sista ”vanliga” Falcon 9-raket.

För de som har hängt med i Spacex historia så har Falcon Heavy länge varit på tapeten. Faktum är att man enligt originalplanen skulle ha skjutit upp den större raketen redan 2013/2014. Skälet till förseningarna är att det varit svårt att skala upp tekniken från Falcon 9.

Falcon Heavy är tänkt att använda sig av tre uppskjutningsraketer för att ta sig upp i omloppsbana. Egentligen handlar det om att man använder sig av tre Falcon 9, med nio raketmotorer vardera. Men det har inte varit helt enkelt att få tekniken att fungera. Enligt information till Nasaspaceflight handlar det om att det är allt för riskabelt att tända alla 27 motorerna samtidigt. Tydligen ska man istället tända dem två och två.

Läs mer:

Läs mer: Det finns en gömd kyrkogård för rymdskepp – mitt i Stilla havet

På pappret innebär det att stor-raketen får en lyftkraft på 22 800 kN, något som enligt Spacex ska räcka för att kunna bära en last på 63 800 kilo.

Förhoppningarna är att man ska kunna landa alla tre bärraketerna från Falcon Heavy så att de kan återanvändas på samma sätt som Falcon 9. Men om man kommer att göra detta redan vid första uppskjutet är oklart – Elon Musk har själv försökt tona ned förväntningarna.

I juli sa han vid en presskonferens att ”det finns en stor risk att raketen inte kommer ta sig upp i omlopp. Jag vill att förväntningarna ska vara därefter. Jag hoppas att den tar sig tillräckligt långt från startplattan så att den inte orsakar skada”.

Det är fortfarande flera tester som måste avklaras innan raketen är flygfärdig, inte minst måste den sättas ihop. Men om det hela går som planerat – ser det ut som att målet att flyga två betalande resenärer ut i rymden, inte är hotat.

Felix Björklund

Mer om: SpaceX Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer