Raketsamarbete riktas mot Elon Musk

2014-06-16 09:45  
Ariane 5 startar från ESAs rymdbas i Kourou. Foto: ESA

Europeiska Airbus och Safran bildar ett gemensamt företag för att konkurrera med Elon Musks Space-X om billigare rymdfärder.

Elon Musks framgångar med sitt rymdföretag Space-X oroar den europeiska rymdverksamheten, och nu svarar Airbus och Safran genom att bilda ett nytt samägt bollag med syfte att utveckla raketer som sänker kostnaderna för satellituppskjutningar.

Bolaget ska rikta in sig på två raketprojekt: Ariane 5 ME och Ariane 6.

Ariane 5 ME ska premiärflyga 2018 med målet att öka lastförmågan 15 procent till 11,5 ton och göra flygningarna 20 procent billigare än dagens Ariane 5. I arbetet ingår ett förbättrat sista steg baserat på Vinci-motorn.

Ariane 6 är en mindre raket tänkt att endast bära en satellit i storleksklassen 3 - 6,5 ton. Med denna ska satellituppskjutningarna bli hälften så dyra som med Ariane 5.

Cheferna för Airbus och Safran träffar idag Frankrikes president Francois Hollande för att tala om framtida rymdverksamhet.

Meningen är att det nya samägda bolaget ska kunna inleda sin verksamhet före slutet av 2014.

Håkan Abrahamson

Mer om: Raketmotor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer