Ragga med spelteori

2009-01-20 15:25  

Är det strategiskt smart av en kvinna att "hålla på sig"? Brittiska forskare har med matematiska formler räknat fram ett svar på frågan.

I den verklighetsbaserade filmen ”A Beautiful Mind” formulerar huvudkaraktären, John Forbes Nash, en matematisk strategi som ska förbättra raggningsstatistiken för honom och hans vänner. Nash använder sig av spelteori för att ta fram en taktik som enligt honom är ”the only way we all get laid”.

Även om filmen har tagit ut svängarna för hur och vad Nash kom på med sin nobelprisbelönade teori, har appliceringar av spelteori på parningsritualer utvecklats. I en studie som nyligen publicerades i Journal of Theoretical Biology, har forskare från University College London, University of Warwick och London School of Economics and Political Science använt sig av en spelteori som föreslår hur en kvinna ska lyckas välja en bra man.

Forskarna har i en modell antagit att hanar alltid vill kopulera, och att det är honan som bestämmer om parning skall ske eller inte. De har också tänkt sig att uppvaktningstiden mellan två parter tar slut, antingen då någon av dem ger upp, eller när honan bestämmer sig för att hon vill para sig.

Studien är enligt forskarna själva, högst idealiserad och säger ingenting om en specifik situation. Den är inte skapad för att representera någon särskild djurart, utan är designad för att generellt beräkna fördelar och nackdelar med utdragen uppvaktning. Men forskarna anser att den går att applicera på människor, även om vi troligtvis inte är så rationella som modellen förutsätter.

I modellen talas det om ”bra” och ”dåliga” män, utifrån deras vilja att ta hand om barnen, och forskarna kommer fram till att det är bättre för en kvinna att vänta med parningen. På så vis får hon en större chans att bedöma mannens karaktär, eftersom en bra man väntar längre på sin belöning.

Spelteorin skulle enligt forskarna på så vis kunna förklara både varför människor har en relativt lång uppvaktningstid, och det gamla uttrycket: ”Varför köpa hela kon när man kan få mjölken gratis?”.

Emelie Ahlstrand

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer