Radioteleskopet Lofar får svensk station i Onsala

2010-11-30 23:00  

Nu tas de första spadtagen för bygget av den svenska delen av det europeiska radioteleskopet Lofar – Low Frequency Array.

Teleskopet i Onsala ingår i det toppmoderna europeiska radioteleskopet Lofar, som kommer att göra det möjligt för astronomer att se de dimmor av vätgas som fyllde universum under dess första två hundra miljoner år. Dessutom kommer det kunna avbilda områdena kring de supertunga svarta hålen i mitten av närliggande galaxer.

Lofar består av ett stort antal antenngrupper över hela Väst­europa med centrum i Groningen i Nederländerna. Vid universitetet i Groningen finns också superdatorn som behandlar signalerna från antennerna.

Ett radioteleskop som sträcker sig över halva Europa

Tiotusentals sammankopplade transistorradioapparater. Så kan man beskriva Europas största radioteleskop, som ska studera gasmolnen som galaxerna bildades ur i tidernas gryning.

Det är världensmärkligaste teleskop. Lofar – LOw Frequency ARray – består av en stor mängd kluster av enkla radiomottagare anslutna via fiberoptiska kablar till en centraldator i Groningen. Varje station innehåller hundratals enkla radiomottagare (för samma frekvenser som FM-bandet), och stationerna är placerade i en spiralvriden stjärnform med centrum i Nederländerna.

En station byggs nu vid Onsala utanför Kungsbacka i anslutning till Chalmers stora radioteleskop där.

Genom att databehandla signalerna från de tiotusentals radiomottagarna i Lofar kan man ”se” i olika riktningar och frekvenser. Vi universitetet i Groningen finns centralenheten, en superdator av typen IBM Blue Gene/L.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer