Radar ersätter EKG

2016-01-25 13:14  
Med en ny metod kan hjärtverksamheten mätas beröringsfritt på avstånd. Foto: Kyoto University

Med en ny metod kan hjärtaktiviteten mätas på avstånd utan användning av elektroder på bröstet.

Att registrera hjärtats aktivitet med EKG där elektroder placeras på bröstkorgen kan vara stressande och besvärligt. Det är ett av skälen till att forskare vid Kyoto University i Japan tillsammans med Panasonic utvecklat ett beröringsfritt alternativ till elektrokardiografin.

I den nya metoden används radarpulser som på avstånd sänds mot kroppen där de reflekteras till en mottagare som registrerar hjärtslagen, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Ett problem är att många andra kroppsrörelser som andningen påverkar radarekona. Därför har forskarna utvecklat en algoritm som sorterar de olika ekona och extraherar de som genereras av hjärtslagen.

Enligt forskarna är radarmetoden lika tillförlitlig som konventionellt EKG.

En fördel med att kunna mäta på avstånd utan elektroduppkoppling är att patienter då kan undersökas under stressfria dagliga aktiviteter som sänggående.

En del utvecklingsarbete kvarstår men förhoppningen är att den nya metoden ska kunna komma till praktisk användning " i en nära framtid".

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer