Prylarna som låter bäst

2012-12-19 13:30  

Ljudexperten Steve Guttenberg har valt ut sju audioprodukter som han tycker har högst kvalitet bland årets nykomlingar. Oavsett prislapp.

Ett par högtalakablar som i längden en meter kostar åtta tusen kronor är en av årets bästa nykomlingar på ljudfronten.

Det anser den välkända audioexperten Steve Guttenberg som bland annat recenserar ljudprodukter för Cnet och skriver i tidskriften Stereophile.

När han väljer ut årets sju bästa produkter skriver han i Cnet att 2012 varit ett mycket bra år för audiofiler. Som framgår av kabelexemplet handlar det inte om vanliga konsumentprodukter utan det bästa av det bästa, enligt Steve Guttenbergs bedömning.

Högtalarkablarna han valt ut är Gibraltar från Audioquest som i år sägs ha fått stor förbättring i transparens och definition i basregistret.

Bland de sju produkterna finns två högtalare och två hörlurar. Högtalarna är KEF LS50 och Magico Q1 som tävlar i helt olika prisklasser. KEF LS50 kostar tio tusen kronor paret och för två stycken Magico Q1 får man betala 165 000 kronor.

Enligt Steve Guttenberg har LS50 det renaste ljud han hört från några 12 tum höga högtalare som ens är i närheten av priset för dem.

Det ena paret hörlurar som kvalat in på listan är de utanpåliggande Hifiman HE-6 för åtta tusen kronor som har ett "chockerande levande" ljud och väl mäter sig med mer än dubbelt så dyra lurar.

In-earlurarna UE Personal Reference Monitors är handgjorda och tillverkas efter kundens egen hörselkurva och öronform. För det får man betala 13 000 kronor men får då enligt Guttenberg ett par hörlurar som har ett helt fantastiskt ljud.

På skivspelarfronten finns också två produkter med i årets urval. Dels vinylspelaren Townshend Audio Rock 7 för 21 000 kronor som trots priset är den billigaste i tillverkarens sortiment. Men Steve Guttenberg var både "skakad och rörd" efter en provlyssning.

Den som vill ha en pickup till sin skivspelare kan välja Ortofon Cadenza Black för 16 000 kronor. Den lyfter fram ljudet på ett förnämligt sätt och enligt Steve Guttenberg har hans vinylplattor hemma i bostaden aldrig låtit bättre.

(Priserna är de som gäller i USA omräknade till svensk valuta)

Jan Melin

Mer om: Ljud

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer