Problem för rymdteleskopet Hubble

2018-10-09 08:14  

Teleskopet Hubble har tvingats gå ner i säkerhetsläge på grund av problem med styrningen av mänsklighetens stora öga i rymden. I värsta fall får teleskopet gå i ”deltidspension” i väntan på nästa generation.

Nödläget började med ett gyroskop som fallerade i förra veckan. Och i helgen började ett gyro till krångla.

”Säkerhetsläget försätter teleskopet i en stabil konfigurering tills markkontrollen kan korrigera detta”, heter det i en kommuniké från Nasa.

Läs mer: Hubble – världens mest produktiva vetenskapliga instrument

För att styra Hubble på bästa sätt behövs tre gyro i drift. Teleskopet klarar sig på ett eller två gyro, men kan då inte arbeta lika avancerat.

Hubble skickades upp i rymden 1990, och har sedan dess sänt tillbaka ovärderliga bidrag för människans bild av universum. 2009 skickades astronauter för att serva teleskopet, men att komponenter skulle börja ge upp vid det här laget är inte oväntat.

”Vi visste att detta var på gång”, skriver Rachel Osten, som ingår i ledningsgruppen för Hubble i Baltimore, USA, på Twitter. "Gyrot höll ungefär ett halvår längre än vi hade väntat oss (stängde sånär av det i våras)".

Läs mer: Neutriner från rymden fångade i Antarktis is

Att skicka astronauter för en ny renovering är inte aktuellt, eftersom Hubble ändå ska få en ersättare snart. 2021 skickas det ännu kraftfullare Webb-teleskopet (JWST) upp från den europeiska rymdbasen i Franska Guyana i Sydamerika.

Mer om: Hubble Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer