Populärteknik

Priskrig på rymdresor

Virgin Galactics tar upp själva rymdskeppet till knappt 20 kilometers höjd där det för egen maskin tar sig upp till 110-120 kilometers höjd där rymden börjar. Foto: Virgin Galactic
Virgin Galactics tar upp själva rymdskeppet till knappt 20 kilometers höjd där det för egen maskin tar sig upp till 110-120 kilometers höjd där rymden börjar. Foto: Virgin Galactic
Passagerarna i Space Ship Two får sväva fritt i flera minuter i tyngdlöst tillstånd. Foto: Virgin Galactic 'The Movie'
Passagerarna i Space Ship Two får sväva fritt i flera minuter i tyngdlöst tillstånd. Foto: Virgin Galactic "The Movie"
Animerad bild av den kommande 'suborbitala' rymdfarkosten Lynx 1. Foto: Xcor Aerospace
Animerad bild av den kommande "suborbitala" rymdfarkosten Lynx 1. Foto: Xcor Aerospace
Xcor Aerospace testar sina nya raketmotorer för Lynx-farkosten. Foto: Xcor
Xcor Aerospace testar sina nya raketmotorer för Lynx-farkosten. Foto: Xcor

Rymdturistbolaget Virgin Galactic, som har Kiruna som en av sina baser, söker nu svenska reseagenter. Men Virgin Galactic har fått konkurrens av Xcor Aerospace som säljer rymdskutt till halva priset.

Publicerad

Vid enpresskonferens i Kirunai går tryckte Virgin Galactic-direktören Stephen Attenborough på ansökningsknappen för svenska, danska, norska och finska ”agenter”, som ska få sälja de exklusiva rymdresorna för 200 000 dollar styck.

- Vi letar efter personer, grupper eller företag som har dokumenterad erfarenhet att sälja unika och högklassiga reseupplevelser och som kan övertyga oss om att de brinner för rymdturism, säger Stephen Attenborough.

Ansökningstiden går ut i mitten av februari och i mitten av mars kommer de lyckliga att presenteras på den stora turistmässan TUR 2009 i Göteborg.

Halva höjden - halva priset
Men nu har Virgin Galactics värsta konkurrent Xcor Aerospace, som håller till nästan vägg i vägg med Virgin Galactic i Mojaveöknen i Kalifornien,börjat sälja rymdskutt till halva priset mot Virgin Galactic.

Xcors kommande ”suborbitala” rymdfarkost Lynx 1 flyger dock bara hälften så högt som Virgin Galactics Space Ship Two – bara 61 kilometer upp mot drygt 100 kilometer för Space Ship Two.

Som en jämförelse - den internationella rymdstationen ISS svävar 370 kilometer upp. Men från både Lynx och Space Ship ska man kunna få en ny upplevelse av jorden.

Fyra nya motorer testas
Lynx 1 startar och landar som en vanligt flygplan medan Space Ship Two fraktas upp till 18 kilometers höjd av moderplanet White Knight Two där det släpps för att med sin egen raketmotor ta sig upp till rymdkanten.

Space Ship Two har bara en raketmotor, eftersom man fått hjälp av moderskeppet att ta sig igenom den värsta dragningskraften från jorden.

Lynx 1 kommer att ha fyra raketmotorer, som just nu testas i Mojaveökningen. De har en drivkraft på 11,1-12,9 kN genom att förbränna en blandning av flytande syre och fotogen,enligt den svenska sajten Rymdturism.se, som drivs av geologidoktorn och rymdentusiasten Leif Arndorff.

Virgins turister får sväva fritt
Medan Space Ship Two ska ta sex passagerare och två piloter tar Lynx 1 bara två personer. Å andra sidan får de utsikt genom framrutan medan Virgin Galactic-passagerarna får titta ut genom sidofönstren.

Lynx-passagerarna får bara en och en halv minuts tyngdlöshet i stolen medan Virgin-resenärerna får flera minuter av tynglöst svävande i kabinen – enligtden spektakulära film som Virgin Galactic visar på sin hemsida.

Brainstormning i Kiruna i morgon
- På Spaceport Sweden ska vi kunna ta hand om alla rymdturistoperatörer, inte bara Virgin Galactic, säger Johanna Bergström-Roos, informationschef på Spaceport Sweden.

- Fördelen med Spaceport Sweden är att vi genom Rymdbolaget och Esrange har rätten till ett stort område i luften. Det är ingen annan i Europa som har det. Vi har skjutit upp och landat raketer från Esrange i över 40 år och har ett stort "restriktionsområde" som är vårt, säger hon till Ny Teknik.

I morgon onsdag arrangerar hon en idékläckardag om hur Spaceport Sweden i Kiruna ska byggas upp.

Det måste finnas en mängd kringarrangemang för rymdturisterna och andra som kommer dit, olika former av "rymdäventyr" på marken till exempel. Ishotellet i Jukkasjärvi är också indraget i projektet.

- Det kommer att finnas fler rymdturistprojekt än bara Virgin Galactics och Xcors. Det kommer framöver troligen att erbjudas en mängd olika "parabelflygningar" där man inte åker så långt men ändå kan simulera olika rymdupplevelser, till exempel mångravitation och marsgravitation, säger Johanna Bergström-Roos.