Printa kretskort i bläckstråleskrivaren

2014-03-10 09:53  
Det ledande bläcket sprutas in i en tom kassett och kan sedan skriva ut mönster på ett vanligt fotopapper. Foto: AglC Inc

En vanlig skrivare fylld med silverbläck kan användas för att tillverka mönsterkort för elektronikprototyper.

Förra året presenterade forskare i USA och Japan en rapport där de beskrev hur en vanlig bläckstråleskrivare för hembruk kan användas för att printa kretskort, eller mer korrekt mönsterkort som de kallas innan komponenterna är på plats.

Nu är metoden på väg att kommersialiseras. Det japanska företaget AglC har utvecklat ett silverbaserat bläck som via en injektionsspruta förs in i en tom bläckkassett. Sedan är det bara att skriva ut mönsterkorten på fotopapper där de elektroniska komponenterna kan monteras med hjälp av elektriskt ledande tejp.

Målgruppen är främst elektronikkonstruktörer som nu på ett snabbt och billigt sätt kan tillverka prototyper innan de "riktiga" mönsterkorten börjar produceras.

Men AglC hoppas även att deras produkt kan bli ett verktyg i skolor och i hemmen för ungdomar som gillar att experimentera med elektronik.

Just nu samlar företaget in pengar via Kickstarter där tillräckligt med kapital redan flutit in för en kommande kommersialisering.

Första leveranserna är planerade till augusti 2014 och ett paket med ledande bläck, injektionsspruta och ett antal elektronikkomponenter ska kosta motsvarande 1 800 kronor.

Vill man dessutom ha en passande bläckstråleskrivare blir totalpriset 3 200 kronor.

<iframe width="468" height="351" src="https://www.kickstarter.com/projects/1597902824/agic-print-printing-circuit-boards-with-home-print/widget/video.html" frameborder="0" scrolling="no"> </iframe>

Jan Melin

Mer om: Elektronikkrets

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer