Premiärtur för <br/>största jumbojeten

2011-03-21 14:55  

Nu har Boeings nya jumbojet 747-8 Intercontinental flugit för första gången.

Igår söndag 20 mars var det dags för den första flygturen med Boeings nya flaggskepp 747-8 Intercontinetal. Under den drygt fyra timmar långa jungfruturen genomförde besättningen en lång rad grundläggande tester som flygning i låg fart i närheten av stallgränsen.

Planet är Boeings längsta, snabbaste och mest kostnadseffektiva plan, enligt ett pressmeddelande från tillverkaren. Även bränsleekonomin är den bästa hittills för Boeings jumboplan. Jämfört med 747-400 är den 16 procent lägre. Dessutom har bullernivån sänkts med 30 procent.

Hittills har Boeing fått in 33 beställningar av sitt nya plan som ska börja levereras senare i höst till ett pris av omkring två miljarder kronor per styck. Innan dess ska det 76 meter långa planet som tar upp till 500 passagerare ha gjort omkring 600 timmars testflygningar.

Planet finns även i en fraktversion som gjorde sin premiärtur för ett drygt år sedan.

Jan Melin

Mer om: Flygplan Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer