Premiärstart av största jetmotorn

2016-04-19 15:41  
Den nya jetmotorn GE9X kostar 253 miljoner kronor och är byggd för det kommande planet 777X från Boeing. Foto: GE Aviation

Se videon där GE testar sin nya jetmotor för första gången.

Med en fläktdiameter på 3,35 meter är GE9X världens största jetmotor, skriver GE Aviation på sin nyhetssajt. Den har nyligen provkörts för första gången vilket domkumenterats i en video på Youtube.

Motorn är främst avsedd för Boeings kommande 777X som ska tas i drift omkring 2020.

Hittills har GE fått 700 beställningar av sin nya motor vars styckepris är motsvarande 253 miljoner kronor.

Motorn som har en dragkraft på 445 kN är enligt GE den jetmotor som har flest komponenter tillverkade av det lätta och värmetåliga materialet Ceramic Matrix Composites, CMCs, vilket gör att motorn kan arbeta vid så höga temperaturer som 1 300 grader Celsius. Det gör att bränsleförbrukningen och därmed utsläppen kan minskas.

- Ju varmare motorn kan köras desto effektivare blir den, säger GE Aviations talesperson Rick Kennedy till GE Reports.

I motorn finns 16 fläktblad av fjärde generationens kolfiber som pressar in luft i kompressorn med elva steg som  ger ett tryckförhållande på 27:1 vilket enligt GE är rekord för kommersiella jetmotorer.

Jan Melin

Mer om: Jetmotor Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer