Premiärflyg för soldrivna planet

2010-04-08 10:08  

Nu har det soldrivna planet Solar Impulse gjort sin första riktiga flygtur. <br></br>Det steg till över 1,5 km och var i luften en och en halv timme.

Om två år ska det soldrivna flygplanet Solar Impulse flyga jorden runt.

Igår 7 april flög det för första gången.

Från flygplatsen Duebendorf i Schweiz lyfte det för egen maskin till 1 676 meter, flög som snabbast 70 km/h och landade efter 87 minuter i luften.

– Aldrig tidigare har det funnits något liknande plan som kunnat flyga. Inget som varit så stort, så lätt och förbrukat så lite energi.

Så beskrev projektledaren Bertrand Piccard jungfruturen, enligt nyhetsbyrån AP.

Planet får all sin energi från 11 628 solceller som täcker 200 kvadratmeter vingyta. Det räcker för att driva fyra propellermotorer som var och en har effekten tio hästkrafter.

För att planet även ska kunna flyga på natten eller när solen skyms av moln lagras solenergin i litium-polymerbatterier som väger 400 kg.

Första gången planet gick för egen maskin var i november 2009. Då rullade det bara fram på en startbana för test av drivsystem och landningsställ. En månad senare lyfte det för första gången. Men bara upp till en meter för en flygtur på 300 meter.

Nästa större test är planerad till senare i vår. Då ska Solar Impulse HB-SIA genomföra sitt första nattflyg. Sedan startar arbetet med att bygga den större versionen som på 25 dygn med bara fem stopp ska flyga jorden runt.

Det planet får ett vingspann på 80 meter vilket är 15 meter mer än dagens version.

- Målsättningen är att flyga dag och natt utan bränsle. Syftet är att visa hur viktigt det är med förnyelsebar energi. Att demonstrera att vi med förnyelsebar energi kan genomföra omöjliga saker, säger Bertrand Piccard till AP.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer