Premiär för självgående busslinje

2015-09-28 12:29  
Bussarna med sex sittplatser har toppfarten 25 km/h och kan köras 14 timmar på en batteriuppladdning. Foto: EasyMile

För första gången ska självgående förarlösa bussar trafikera allmänna vägar reguljärt.

I november öppnas en reguljär busslinje i Nederländerna där fordonen är självgående och saknar förare. Enligt Gizmodo är det första gången som detta transportslag används i reguljär drift på vanliga allmänna vägar utan att någon övervakande person finns ombord.

Bussarna som heter Wepod och kommer från den schweiziska robottillverkaren Easy Mile i Schweiz ska transportera sex sittande passagerare mellan de båda städerna Ede och Wageningen vilket tar omkring 17 minuter där toppfarten är 25 km/h.

Navigeringen längs den förprogrammerade rutten görs med gps men bussarna är även utrustade med radar, laser och kameror för att öka säkerheten. Den utrustningen används även för att upptäcka hinder och då bromsa eller stoppa bussarna. För att ytterligare öka säkerheten fjärrövervakas bussturerna från en bemannad kontrollcentral. Men bussarna ska inte köras under rusningstrafik eller när vädret är dåligt.

Jan Melin

Mer om: Förarlös bil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer