Premiär för Malmö Aviations nya plan

2013-09-17 09:13  

Flygplanstypen Bombardier CSeries som ska ersätta Malmö Aviations flotta har nu varit i luften för första gången.

Igår 16 september var det premiärflyg för kanadensiska Bombardiers nya flygplanstyp CSeries. Från Montreal Mirable Airport lyfte en testversion av modellen CS100 som var i luften två och en halv timma. Maxhöjd blev 3 810 meter och högsta hastighet 426 km/h, enligt en pressrelease från tillverkaren.

En av de viktigaste testerna var provkörningen av motorn Geared Turbofan Pure Power från Pratt & Whitney som även den var i luften för första gången.

Enligt Bombardier var många av åskådarna till jungfruturen imponerade av planets start- och landningsprestanda och den låga bullernivån.

Den kanadensiska tillverkaren hävdar även att deras nya plan är upp till 5 000 kg lättare och har en bränsleförbrukning som är 25 procent lägre än andra plan i samma storlek.

Den modell som nu provflugits har plats för 110 passagerare och den kommande större CS300 kan utrustas med 135 stolar. Det gör att närmaste konkurrenter är Airbus A318 och Boeing 737-600.

Malmö Aviation har redan beställt fem exemplar av den nu provflugna modellen och fem exemplar av CS 300 med en beräknad första leverans 2014. Företaget har även en option på ytterligare tio plan och på sikt ska Malmö Aviation ersätta hela sin gamla flotta med nya Bombardier CSeries.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer