Premiär för den flygande soptunnan

2008-02-05 23:00  

I slutet av februari ska den europeiska rymdkapseln ATV skickas upp till internationella rymdstationen med förnödenheter.

ATV – Automated Transfer Vehicle, även kallad ”den flygande soptunnan” – är klar för sin jungfrufärd, meddelar Esa.

I slutet av februari ska den skjutas upp från Franska Guyana, för att tio dagar senare docka med internationella rymdstationen ISS.

ATV har konstruerats för att forsla förnödenheter, syre, vatten och bränsle, samt knuffa upp ISS i högre bana. Den är inte avsedd för att ta passagerare, och den kommer inte återvända till jorden. Efter att ha lossats kommer den att användas som sopcontainer. När den fullgjort sin uppgift knuffas den ner i atmosfären, där den får brinna upp med sin last av rymdsopor.

Den första ATVn,kallad Jules Verne, väger totalt 19 ton, varav 7,5 ton nyttolast (tre gånger så mycket som ryska Progress) och blir den tyngsta last som skjutits upp med en Ariane 5-raket.

Hittills har utvecklingen av ATV kostat de europeiska skattebetalarna 1,3 miljarder euro (12 miljarder kronor). Ytterligare fyra ATV-kapslar är planerade, med uppskjutning av nummer två år 2010.

Saab Space har bidragit till ATV med ett slags nödbroms för dockningen kallad MSU (Monitoring and Safing Unit). Om någon parameter faller utanför förutbestämda ramar så avbryter MSUn dockningen och parkerar ATVn i säkert läge i avvaktan på felutredning.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer