Populärteknik

Politiskt korrekt vetenskap

I mellankrigstidens tyska vetenskapssamhälle fanns ingen plats för nymodigheter som relativitetsteori och kvantfysik. Sådant ansågs vara degenererad judisk fysik som skulle bekämpas med alla medel, skriver astronomen och vetenskapsjournalisten Stuart Clark i en ny bok.

Publicerad

Det är den 24 augusti 1920 och vi befinner oss i Berlin. Närmare bestämt i konserthuset ”Die Philharmonie” som denna kväll har hyrts av en förening kallad ”Tyska forskare för bevarande av ren vetenskap”. Salen är i det närmaste fullsatt. På scenen står en man vid namn Paul Weyland, som i skarpa ordalag går till attack mot Albert Einstein och relativitetsteorin.

– Relativitetsteorin är en stor bluff, en sorts fysikens dadaism, säger Weyland. Relativitetsteorin undergräver de värden som stater byggs på, sanning och patriotism. Och hur kan en judisk vetenskap göra annorlunda? Judarna reser jorden runt för att finna länder de kan bedra och folk de kan exploatera i egna syften. De underminerar samhället överallt i syfte att förvirra och manipulera oss.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här