Pokermiljonärerna: Glöm tur, det handlar om matte

2011-01-21 13:46  

I ett litet kontor på Sveavägen i Stockholm sitter Markus, Petter och Emil och spelar nätpoker. Dag ut och dag in. Det är deras ”jobb” och det har gjort dem till miljonärer.

- Nätpoker handlar om matematik, spelteori och sannolikhetslära – och en stor portion tur, säger Markus Bränfeldt när Ny Teknik kommer upp på deras ”kontor” med några askar semlor från Ica-butiken intill.

Det ser ut som ett klassiskt daytrader-kontor, trångt och fyllt med stora datorskärmar med ständigt pågående pokerspel; upp till tio spel samtidigt.

Bokhyllan i rummet är fylld av litteratur om sannolikhetskalkyler och pokerstrategier.

- Nätpoker och daytrading i aktier liknar varandra. Smart risktagande och stora volymer gör att man hela tiden pushar en liten edge.  Det kräver disciplin över de egna känslorna, förmåga att fatta beslut under press och att ha tilltro till sitt spel och sina beslut och inte ändra saker i systemet bara för att resultaten har uteblivit under perioder, säger Markus Bränfeldt.

Han började tidigt med strategispel och tillhörde länge den absoluta toppen i Starcraft. Som Bubba var han känd i hela Starcraftvärlden.

- Många pokerspelare är bra på nördiga saker, till exempel alla former av hjärndöda Iphonespel som Doodle Jump eller Angry Birds, säger han.

Markus Bränfeldt är civilekonom från Uppsala, Petter Åsberg är jurist från Lund och Emil Mattsson är ett ungt mattegeni från gymnasiets naturlinje.

Tillsammans har de nätpokerbolaget Variansbyrån. Det är inget riktigt företag utan bara en webbsajt och en symbol för samarbetet.

Det finns fler sådana låtsasbolag i nätpokervärlden, till exempel Team3000 och TheOfficeSE, ett gäng av kompisar som utbyter kunskap och teorier och stöttar varandra.

Ytterligare ett par unga killar är på väg in i Variansbyråns gemenskap men är ännu inte ”delägare”.

- Vi tre ursprungliga partners är ungefär lika duktiga och kan därför spela i bolagsform. Vi litar på varandra och delar vinster och förluster rakt av när det gäller turneringsspel. Vanliga cashgames spelar vi privat, säger Markus Bränfeldt.

Under hans bästa år som professionell nätpokerspelare hade han en genomsnittlig timlön på 2 200 kronor netto.

- Just nu ligger vi väl på en timlön runt tusen kronor efter skatt i bolaget, säger Marcus Bränfeldt, som är yngste son till Affärsvärldens förra stjärnreporter Lars-Eric Bränfeldt.

Markus skriver i ett mycket personligt inlägg på Variansbyråns hemsida om sina nära och djupa relationer till föräldrarna som alltid litat på honom och hans vägval i livet.

- Inte ens när jag spelade Starcraft i gymnasiet och gick från mvg till g var de oroliga. Mamma brukade säga att jag är klok och att hon litar på mig, skriver Markus i ett blogginlägg den 14 januari i år.

Markus, Petter och Emil är inga gamblers. De vill hellre kalla sig grinders, nötare.

På ett år hinner de spela cirka 400 000 händer på de olika pokersajterna världen runt.

- På kort sikt handlar nätpoker mycket om tur, men med stora volymer minskar turfaktorn, variansen, och skickligheten tar över. Det är först vid riktigt stora urval som man kan mäta skickligheten, säger Markus Bränfeldt.

Men de nöjer sig inte bara med nätpoker. Live-poker blir en avkoppling till det dagliga nötandet på ”kontoret”.

- Nästa vecka är vi nio svenskar som åker ned till Frankrike på en pokerturnering där första priset troligen hamnar mellan fyra och tio miljoner kronor. Vi har stor chans att vinna. Nätpokerspelare är nästa alltid bättre än livepokerspelare, säger Markus Brändfeldt.

Men är poker verkligen ett alternativ till ett ”riktigt” jobb?

- Jag kan tänka mig att på sikt ha en annan typ av jobb inom pokervärlden, säger Markus Bränfeldt, som påbörjat en journalistutbildning på Poppius journalistskola som påbyggnad på sin civilekonomexamen.

Han skriver i dag krönikor i pokertidningar och på Variansbyråns egen hemsida.

Petter Åsberg har också börjat snegla på ett annat liv, men utanför pokervärlden och utanför juridiken.

- Jag läser drama på Biskops Arnös folkhögskola och skriver en tv-serie. Helst skulle jag vilja arbeta med att skriva eller producera tv, säger Petter Åsberg.

Läs mer på Affärsvärldens nätupplaga: Så funkar nätpokern

Läs mer på Affärsvärldens nätupplaga: Lär dig rätta slanget av pokerproffsen 

Ola Söderlind

Mer om: Poker matematik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer