Poker hotas av forskare

2007-07-26 10:10  

Forskare knäckte Dam-koden. Nu ska de förstöra schack och poker.

En kanadensisk forskargrupp säger sig ha knäckt det uråldriga bordsspelet Dam med ett datorprogram. Enligt forskarna klarar deras program av att vinna eller få remi oavsett motståndare.

I genomsnitt arbetade 50 datorer 20 år med att gå igenom alla 500 miljarder miljarder olika kombinationer som kan uppstå, hävdar BBC.

- Det här har varit en grannlaga uppgift att lösa - mer än en miljon gånger större än något som blivit knäckt tidigare, säger forskargruppens ledare, professorn Jonathan Schaeffer.

Schaeffer tog under arbetet kontakt med proffsspelare för att få tips om speltaktik och liknande och matade in sina resultat i ett program som fick namnet Chinook.

Chinook var framgångsrikt och vann World Checkers Championship 1994. Men det kunde förlora.

För att programmet skulle bli oövervinneligt lät forskarna 100 datorer gå igenom samtliga möjliga drag så att programmet till sist "visste" vilket drag som var bäst.

Nu ska gruppen gå vidare mot större utmaningar - poker och schack. Men det lär dröja innan resultatet presenteras.
- Schack har ungefär lika många möjliga positioner som Dam - upphöjt i två. Poker ligger något sämre till.

Mer om: Poker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer