Plåtar sex miljoner bilder i sekunden

2009-05-04 12:19  

Världens snabbaste kamera fotograferar sex miljoner bilder per sekund. Den kan användas för att tidigt hitta cancerceller i flödande blodprover.

Ytligt sett ser inte specifikationerna så märkvärdiga ut. Kameran registrerar bara en pixel i taget och bilderna består av endast 3 000 bildpunkter.

Men det är världens hittills snabbaste kamera och tar sex miljoner bilder per sekund.

Kameran det handlar om är utvecklad av forskare vid University of California i Los Angeles under ledning av Bahram Jalali och tekniken som används heter Serial Time-Encoded Amplified Imaging, STEAM.

Ett användningsområde för kameran kan bli att tidigt upptäcka cancer.

I människans blod kan det bland miljarder friska celler dyka upp enstaka tumörceller som kan utvecklas till cancer. Hittar man sådana sjuka celler på ett tidigt stadium kan behandling sättas in.

– Chansen att hitta en av dessa celler i ett blodprov granskat i ett mikroskop är försumbar, säger Bahram Jalali, som är professor i elektroteknik, till Cnet.

– Men genom att filma det flödande blodet med den nya kameran blir det möjligt att hitta de sjuka cellerna.

Med tidigare kameratekniker är det möjligt att mycket snabbt få ett begränsat antal exponeringar. Men med STEAM-kameran kan man filma kontinuerligt vilket gör den idealisk för att fånga slumpmässiga händelser, skriver BBC.

I kameran finns en infraröd laser som belyser objektet som ska filmas. Det reflekterade ljuset leds in i en specialpreparerad fiberoptisk kabel där olika ljusvåglängder får olika hastigheter. Ljusflödet förstärks sedan och avläses med en fotodiod. Den registrerar när var och en av de olika ljusvåglängderna anländer. Dessa data används sedan för att bygga upp en bild av det belysta objektet.

Idag är alltså STEAM en 1-pixelkamera men forskarna utvecklar just nu en megapixelkamera där ett stort antal fotodioder byggs samman i en matris.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer