Plåstret lyser om såret är infekterat

2015-12-07 15:17  
En självlysande färg i plåstret ska aktiveras om underliggande sår visar tecken på en infektion. Foto: University of Bath

Ett plåster som ändrar färg i kontakt med bakterier kan minska användningen av antibiotika.

Forskare vid University of Bath och University of Bristol i Storbritannien har utvecklat en ny typ av bandage. Om ett underliggande sår börjar visa tecken på en infektion frigörs en fluorescerande färg som ändrar färg på plåstret.

Den nya metoden kan påvisa en infektion innan den upptäcks på annat sätt vilket gör att behandling kan sättas in på ett tidigt stadie. I vissa fall kan det leda till att antibiotika inte behöver användas, skriver MIT Technology Review.

Forskarna gissar att ett av de första användningsområden kan bli behandling av brännskadade barn. Då infektionsrisken vid sådana skador är mycket stor finns en tendens till överanvändning av antibiotika vilket kan leda till utvecklandet av antibiotikaresistenta bakteriestammar.

Forskarnas teori är att reaktionen är kopplad till bildandet av så kallad biofilm vilket är ett lager av mikrober som lägger sig runt bakteriekolonin för att skydda den mot kroppens immunsystem. När mängden bakterier blir tillräckligt stor börjar biofilmen producera toxiner. De ger sig in genom det nya bandagets yttre skikt som är konstruerat på ett sätt som efterliknar ett cellmembran och punkterar de små färgkapslarna som börjar lysa när de blandas upp med det gelliknande material som finns i bandaget.

Lyckade försök har hittills gjort i laboratoriemiljö där plåstret applicerats på bakterieodlingar men några försök på människor har ännu inte gjorts. Förhoppningen är att sådana kliniska tester ska kunna påbörjas 2018, skriver MIT Technology Review.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer