Planetjägaren Kepler hittade sitt byte

2009-08-13 12:05  

Rymdteleskopet Kepler har hittat sin första planet utanför vårt solsystem. <br></br>Det var en test som visar att den nya planetletaren fungerar väl.

Det rymdbaserade teleskopet Kepler är kapabelt att hitta planeter i avlägsna solsystem.

Det visar den första testen där teleskopet riktades mot ett håll där den sedan tidigare kända planeten HAT-P-7 roterar kring en stjärna, tusen ljusår från jorden.

– Att hitta den här planeten så snabbt är bara en försmak av vad som ska komma. Planetjakten har startat, säger Jon Morse från Nasa i ett uttalande.

Kepler skickades upp i rymden 6 mars 2009 från Cape Canaveral i Florida och ska under drygt tre år leta planeter.

Förhoppningen är att upptäcka planeter som liknar jorden och cirkulerar på ett avstånd från sin sol som gör att det kan finnas vatten på planeten.

Målsättningen är att Kepler ska hinna med att granska omkring 150 000 solliknande stjärnor och leta efter planeter kring dem.

Trots att Kepler har ett optiskt teleskop så är det ingen som förväntar sig närbilder på någon planet.

Om en planet hittas blir bilden av den bara några pixlar stor.

Men det är tillräckligt för att mot bakgrund av ljuset från stjärnan kunna beräkna planetens bana när den passerar framför stjärnan i den serie bilder som tas.

Vid sidan av omloppsbanan ska forskarna även kunna beräkna planetens storlek och kunna upptäcka om planeten har en fast yta och beräkna potentialen för att där kan finnas flytande vatten.

”Resultaten vi nu fått visar att Keplers förmåga att upptäcka planeter är precis den vi förväntat oss. Det bådar väl för att Kepler ska kunna hitta jordliknande planeter”, skriver Nasa i ett pressmeddelande.

Jan Melin

Mer om: Planet Astronomi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer