Planet som landar på en parkeringsplats

2016-05-09 16:20  
Det eldrivna privatplanet Lilium behöver ingen flygplats då det kan landa och starta på en 225 kvadratmeter stor öppen yta. Foto: ESA

Ett billigt eldrivet privatplan som kan starta och landa vertikalt utvecklas nu i samarbete med den europeiska rymdorganisationen ESA.

Lilium sägs vara det första privatplanet som både kan starta och landa vertikalt. Det behöver bara en fri yta på 15 x 15 meter vilket gör att det kan flygas från exempelvis en parkeringsplats eller den egna gräsmattan. Då det är eldrivet och relativt tyst kan det starta och landa även i bebyggda områden och behöver ingen flygplats, skriver den europeiska rymdorganisationen ESA som sponsrar utvecklingen av det nya planet.

Företaget som konstruerat Lilium startades 2015 av fyra ingenjörer och doktorander från tekniska högskolan i Munchen som nu har byggt en obemannad prototyp i halv skala som testats och provflugits. Till sommaren ska en fullskaleprototyp upp i luften och om ett år är det dags för den första bemannade flygturen vilket ska leda till ett plan som är klart för licensiering 2018.

Enligt ESA kommer planet bli väsentligt mycket billigare än dagens privatplan i samma storlek och ha mycket lägre driftskostnader.

Fläktmotorerna som driver det tvåsitsiga planet ska ge en fart på upp till 400 km/h och en aktionsradie på 500 km med en flyghöjd på maximalt 3000 meter.

Jan Melin

Mer om: Elflygplan Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer