Planet som inte behöver skevroder

2016-08-05 13:36  
Med vikter som förskjuts i vingarna kan planet svänga utan roder. Foto: University of Texas Arlington

Med viktförskjutningar i vingarna kan planet svänga utan klaffar eller skevroder.

Ju mer strömlinjeformat ett plan är desto lägre blir luftmotståndet. Detaljer som ökar motståndet är vingarnas skevroder och klaffar. Nu har Sampath Reddy Vengate vid University of Texas i Arlington konstruerat ett litet radiostyrt plan som inte behöver dessa komponenter, skriver universitetet. I vingarna finns tyngder som kan skjutas fram och tillbaka i sidled och på så sätt flytta planets tyngdpunkt vilket får det att svänga.

Men för säkerhets skull fick testplanet både skevroder och klaffar om viktstyrningen inte skulle fungera. Dessa behövde emellertid inte användas vid provflygningen där Sampath Reddy Vengates konstruktion visade sig fungera som avsett.

Idén om tyngdpunktsjustering är inget nytt i flygvärlden. I Concorde pumpades exempelvis bränsle mellan vingarna för att kompensera för otillräcklig klaffverkan i överljudsfart.

Men enligt University of Texas har Sampath Reddy Vengates metod inte  testats tidigare.

Nu är förhoppningen att tekniken ska kunna vidareutvecklas för användning i exempelvis smygplan då den minskar vingytan vilket gör planet svårare att upptäcka med radar. För överljudsplan i allmänhet reducerar den minskade vingytan och luftmotståndet den uppvärmning som orsakas av friktionen mot luften. Det minskade luftmotståndet sparar även bränsle vilket ger planen längre aktionsradier.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer