Planet som flyger själv

2016-02-10 14:30  
Systemet börjar säljas 2017. Foto: Diamond Aircraft

Om piloten tappar medvetandet hittar flygplanet en lämplig flygplats och landar automatiskt.

Förra året presenterade den österrikiska flygplanstillverkaren Diamond Aircraft ett system som kan rädda både planet och piloten om hen blivit medvetslös eller av något annat skäl tappat flygförmågan.

Nu meddelar företaget att systemet ska börja säljas nästa år, skriver Wired. Tekniken som kallas en elektronisk fallskärm är i princip en avancerad utvecklad  autopilot som kan detektera om piloten drabbats av exempelvis syrebrist och inte flyger planet på ett normalt sätt.

Om piloten då inte regerar på systemets uppmaningar tar det över kontrollen och sätter kursen mot närmsta lämpliga bemannade flygplats där det landar helt automatiskt.

Via väderradar ser planet på egen hand till att undvika oväder och flyga runt dem. Räddningssystemet ska bli ett tillval för Diamond Aircraft plan vilket gör dem omkring tio procent dyrare vilket motsvarar 800 000 kronor extra för ett av företagets tvåmotoriga plan.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer